Sakralna znamenja

Hemova kapela

Okrog leta 1909 sta jo postavila Vilhem in Neža Golob. Kapela je posvečena Lurški Mariji. Zaradi novega nasipa asfaltne ceste Ptuj – Ormož sta Franc in Marjana Kovačec kapelo prestavila na vidnejše mesto.

Prvotna Hemova kapela
Hemova kapela
Hemova kapela

Švejčova kapela

Leta 1914 sta jo postavila Alojz in Rozalija Kovačec. Kapelo postavita iz razloga ozdravitve žene Rozalije. Posvečena je Mariji Brezmadežni. Kip Marije je delo neznanega rezbarja iz. Sv. Trojice v Slovenskih goricah. Kot zanimivost velja izpostaviti, da je med blagoslovom kapele prišel razglas o mobilizaciji in začetku I. svetovne vojne. Kapelo sta leta 1993 obnovila Alojz in Vida Kovačec.

Švajčova kapela
Švajčova kapela

Vaška kapela s starim gasilskim domom

Vaška kapela s starim gasilskim domom Formin je bila s strani vaščanov in članov Prostovoljne gasilske čete Formin postavljena 1937. leta, eno leto po ustanovitvi gasilskega društva. Razmere takratnega časa so sledile potrebam vasi, izgradnja gasilskega doma z orodiščem in pripadajočo kapelo je bila nepogrešljiva, nuja in stalnica takratnega utripa vaškega življenja.  Vaška skupnost Formin je v letih 2011-2014 zmogla združiti voljo ter aktivnosti peljati v smeri obnove. V adaptacijo, obnovo in rekonstrukcijo vaške kapele je bilo vključenih veliko akterjev, posameznikov ožje in širše lokalne skupnosti, ki so doprinesli k uresničitvi današnje podobe. Poslanstvo in svojstvo kapele je služiti ljudem, ki živijo v naši župniji in vsem, ki prihajajo v naselje Formin. Obnovljena kapela povezuje in združuje ljudi, varuje pred hudim, prinaša dobro in razdaja pozitivne misli in energijo ter nas v preprostosti in iskrenosti utrjuje v veri in upanju. Forminska kapela posvečena Srcu Jezusovemu navdušuje in značajsko krepi, da na pragu domačnosti, toplem ognjišču, znamo našim zanamcem izkazati in prenesti vrednote, ki jih sporoča blagoslov kapele. Kip Srca Jezusovega je bil na pobudo vaških žena v letu 1992 obnovljen. Kip je restavriral Ivan Poplatnik iz Gorišnice.

Vaška kapela – stari gasilski dom – 1937
Vaška kapela – stari gasilski dom – 1937
Obnovljena vaška kapela s starim gasilskim domom
Obnovljena vaška kapela

Križ pri Vrbovčevih

Na veliki petek, 19. aprila 2019, je bilo na pobudo in organizacijsko izvedbo Vrbovčevih, v zgornjem delu Formina pri Pesnici postavljeno obeležje Jezusovega križa. Ob postavitvi križa je bilo povedano, da je Velika noč praznik veselja, novega upanja in življenja, ki v nas obudi novo upanje, poraja radost in veselje ter nas navdahne s svetlimi mislimi na prihodnost. Postavljeni križ predstavlja obeležje, spomenik upanja in spomina na preminule krajane. Križ naj vaščane povezuje in združuje, varuje pred hudim ter utrjuje v veri in upanju. Častiti Jezusa in ohranjati spomin na njegovo darovano življenje za stvarstvo sveta naj bo popotniku, ki bo ob križu postal, smernica k pomena vsakdana.

Križ pri Vrbovčevih – 2019

Voglarjev križ

Obeležje Jezusovega križa na Voglarjevi domačiji na Forminu, je bilo na pobudo in organizacijsko izvedbo Jožeta Kovačec in soproge Milene postavljeno v soboto, 24. avgusta 2019. Zbrala se je velika druščina ljudi, z občudovanjem, pozitivno energijo je bilo odeto ozračje prisotnih povabljencev. Pobudnik postavitve križa je po uvodni pozdravni dobrodošlici pojasnil, da postavitev in blagoslov križa na njegovi domačiji predstavlja zahvalo Bogu za dar življenja, za doživeto starost ter barvit življenjski avditorij in uresničitev življenjskih ciljev. Dobremu Bogu se je zahvalil za starše ki so mu vdahnili življenje in nosili bremena križa, ko je odraščal, zorel in se kalil v odraslost. Zahvalil se je za vse čudovite zemeljske darove, za domačnost vsakdanjega kruha, trenutke sreče, za vero, upanje in ljubezen, za dobre, srčne prijatelje in sosede ter ga v prošnji pozval, da jih varuje pred hudim in vsakodnevno opogumlja v veri. Blagoslov križa so opravili gospod župniku Ivo Holobar, gospod župnik Janez Maučec, gospod župnik Jože Šipoš in gospod župnik Jože Kovačec. Križ je izdelal Jože Korošec iz Jurovskega Dola. Izrečena je bila zahvala vsem, ki so kakor koli prispevali k uresničitvi slavnostnega dne, župnikom, domačim, sorodnikom, prijateljem in sosedom.

Voglarjev križ – 2019